Vahvlid

Ja ongi aeg esimeseks teemaks…Selleks on meil vahvlid!

Kuna oleme Moosimajja muretsenud Belgia stiilis vahvlite valmistamiseks masina, siis käib hoogne vahvlite kohta uurimine ja katsetamine. Esimesed variandid on saadaval, kuid tegelikkuses proovin igapäevaselt aina uusi retsepte jne. Paljude jaoks on vahvlid vaid need ühukesed ja krõmpsuvad, mida nõuakaegsete masinatega siiani tehakse. Ka need meeldivad mulle väga, kuid sellel korral pühendun vaid nö paksudele vahvlitele ehk Belgia vahvlitele.

Need vahvlid jagunevad peamsielt kaheks (tegelikult on variante veel palju palju, kuid kõige tuntumad on need) Brüsseli vahvlid ja Liege vahvlid. Külastanud kord Belgiat, olen viimaseid ka ise tänaval söönud, on ju vahvlid Belgia üks märke ning kindel osa tänavatoidukultuurist. Ja ausalt öeldes ei suuda meenutada ühtegi seika kogu reisist nii täpselt, kui seda oli külma ja rõske ilmaga päeval see esimene amps värsket-kuuma-karamellist Liege vahvlit. Lihtsalt imeline! Tänaseks ma muidugi tean, et reeglina on see ammu-ammu valmis küpsetatud vahvel, mille see vahva umbkeelne tänavaonu mulle kohapeal soojendas, kuid sel hetkel ei olnud sel üldse tähtsus…Aga nüüd siis nende kahe vahvlitüübi erinevustest pisut.

Brüsseli vahvlid on tavapäraselt nelinurkse kujuga ning sügavamate “aukudega”. Taigen, millest neid valmistatakse on suhteliselt vedel ja kindlasti mitte magus. Paljudes taignates ei ole üldse suhkrut. Reeglina serveeritakse neid siis erinevate magusate lisanditega (vahukoor, maasikad, karamellikaste, kuum šokolaad vms). Eks vist üks pilt räägib rohkem kui tuhat sõna ja siin nad on!

SONY DSC

(Pilt pärit interneti avarustest!)

 

Liege vahvlid on reeglina ümara ja sakilise servaga. Liege vahvlite taigen on suhteliselt paks, meenutab saiataigent ning on alati ikka pärmiga. Meile tuntud pärmitaigen on sõtkutav ja paks, kuid vahvlitaigen on siiski kulbiga tõstetav, kuid mitte alati. Erinevad retseptid on erineva paksusega. Liege vahvlite tavaline koostisosa on veel ka kristall/pärlisuhkur. See segatakse nii taignasse kui ka lisatakse vahvli välisküljele, mis annab vahvlile selle erilise karamellise maitsenüansi. Sulab ju see suhkur vahvli pinnale ja on oi-oi kui maitsev.  Liege vahvleid võib loomulikult süüa ka koos vahukoore või mõne muu meelepärase lisandiga, kui tänaval serveeritaksegi seda lihtsalt paberi vahel ning ei lisata midagi juurde. Mis aga elavalt meelde jäi, oli kohalike jutt, kuidas nad kodus vahvleid söövad- panevad kuuma vahvli peale tüki võid sulama ja kui taignale pärlsuhkrut lisatud ei ole, siis panevad lihtsalt suhkrut sinna või sisse… Veel huvitavam pidi olema fariinisuhkru ja võiga vahvlid. Ühel päeval ma kindlasti tahan ka selle variandi ära proovida. Sellised nad siis tavaliselt ka umbes on.

liege

(Pilt jällegi internetist)

Minu katsetused on olnud nii Brüsseli kui ka Liege vahvlitega ning ka Moosimaja stiilis (segu eelnevatest ja omad mõtted). Hetkel ongi saadaval see viimane- meie enda retsepti järgi vahvlid, mida saab süüa nt šokolaadi ja karamelli kastme, toorjuustu kreemi või jäätise ning puuviljatükkidega. Kindlasti olen ise hetkel puhta vahvlisõltuvuses. Ma saan ju aru, et tõenäoliselt ma ühel hetkel nendest tüdinen, kuid hetkel veel mitte. Meie vahvitest ikka ka pilt, sest see annab edasi selle, millest ma räägin ehk veidi paremini.

IMG_1768.JPG

Siin pildi peal tundub see kuidagi väike, kuid tegelikult on ikka üks igavesti pirakas suutäis.

Nüüd aga uuesti vahvleid katsetama ja ootan teie ideid ja mõtteid sellel teemal. Kui sul on mõni enda “paksude vahvlite” retsept ja oled seda valmis jagama, siis tee seda julgelt! Ootan väga retsepte, mida katsetada!

Ja milline lõhn- lausa mitme milline!

 

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: